A legnevetségesebb védjegybejelentések I.

Három részes cikksorozatunkban a legviccesebb védjegybejelentéseket szerettük volna összegyűjteni Nektek. Az első részben megtudhatjátok, hogy hogyan veszítette el a harcot védjegyéért Snooki, a Jersey Shore sztárja, és hogyan járt jól végül egy amerikai focicsapat azzal, hogy elutasították védjegy kérelmét.

Az iparjogvédelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a védjegyoltalom területén számos új lehetőség jelenik meg az utóbbi években, melyek jócskán átalakíthatják a védjegyekről alkotott képet. A védjegyoltalomban ugyanis eddig jellemzően betűk, szavak, szóösszetételek, ábrák, képek, sík- és térbeli alakzatok és ezek kombinációi részesülhettek, valamint bizonyos esetekben számok is. Az itt összegyűjtött példák azonban azt mutatják, hogy az USA-ban már beköszöntött a változás szele, s így egyre őrültebbek a bejelentések születnek és egyre meghökkentőbb védjegyek kerülnek jogi védelem alá. Íme pár közülük!
 

1. Snooki beceneve levédetésére tett kísérletet – egy mesefigurával szemben maradt alul

1_1.jpg

Bejelentő: Nicole “Snooki” Polizzi
Mit szeretett volna védjegyoltalom alá helyeztetni:  Saját becenevét ("Snooki")
Státusz: Elutasítva

Sokan biztos azt gondolták, hogy a Jersey Shore sztárjának nem lesz gondja hírhedt becenevének védjeggyé alakításával. Mikor azonban tavaly megpróbálta, a USPTO (Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala) elutasította a kérelmét, arra hivatkozva, hogy a fogyasztók összekeverhetik nevét Snooky macskáéval, aki egy Amerikában híressé vált meséskönyv szereplője, és neve már korábban védjegyoltalmat nyert.

2. A Patriots-nak nem sikerült levédetnie a „19-0”-t, de végül szükségük sem lett volna rá

2_1.jpg

Bejelentő: New England Patriots amerikai futball csapat
Mit szeretett volna védjegyoltalom alá helyeztetni: "19-0"
Státusz: Elutasítva

A csapat tulajdonosa a „19-0”-t szerette volna levédetni, utalva ezzel az amerikai futballban tökéletes szezonra. A bejelentésre 2008 januárjában került sor, pár héttel a New England Patriots utolsó mérkőzése, a Super Bowl előtt, melyet elveszített a New York Giants-szel szemben.

Ezek után a csípős humoráról ismert New York Post maga is benyújtott egy védjegyoltalom kérelmet a „18-1”-re, utalva ezzel a csapat végső vereségére.

3. A Walmart megpróbálta levédetni a happy face-t — Vajon Forrest Gump mit mondana erre?

3_1.jpg

Bejelentő: Walmart
Mit szeretett volna védjegyoltalom alá helyeztetni:   A sárga szmájlit ábrás védjegyként
Státusz: Elutasítva

A szmájli, vagyis a mosolygós arc már az 1970-es évek óta jelen van, de ez nem zavarta a Walmart hipermarket láncot abban, hogy megpróbálják védjegyként bejegyezni 2006-ban.

Az áruházlánc még a művész Charles Smith-et is megpróbálta beperelni, amiért parodizálta a szimbólumot. A bíróság azonban azt az ítéletet hozta, hogy a smiley face úgynevezett public domain, vagyis közkincs, a jog tehát használatára semmilyen korlátozást nem ír elő, s nem védheti le senki sajátjaként.

A smiley-t egyébként is Forrest Gump találta fel, ahogy ezt minden filmrajongó tudja, a hitetleneknek pedig itt a bizonyíték 3:40-től: https://www.youtube.com/watch?v=wA1_aw2wAYI

4. Paris Hilton hatalmas pert nyert a Hallmarkkal szemben, mivel az jogtalanul használta védjegyoltalom alatt álló jelmondatát, a "That's Hot!"-ot

4.jpg

Bejelentő: Paris Hilton
Mit szeretett volna védjegyoltalom alá helyeztetni: "That's hot"
Státusz: Elfogadva

Mondhattok bármit a hírhedt örökösnőről, de vigyázzatok, mert aki jelmondatát használni meri, az nagyon megüti a bokáját. 2007-ben Paris beperelte a Hallmarkot, amiért használta a „That’s hot” kifejezést az egyik képeslapján. Mondanunk sem kell, nyert.

Ki mondja ezek után, hogy a szőkék buták?

És akkor most hallgassunk is meg egy pár „That’s hot”-ot eredetiben: https://www.youtube.com/watch?v=Xd9VwVPEhnQ

5. A USPTO a megfelelő aláírások hiányában kénytelen volt elutasítani a saját nevének levédésére kísérletet tevő Sarah Palin kérelmét

5.jpg

Bejelentő: Sarah Palin
Mit szeretett volna védjegyoltalom alá helyeztetni: A nevét, "Sarah Palin"
Státusz: Elutasítva

Sarah Pallin 2008-ban indult az Amerikai Egyesült Államok elnöki pozíciójáért, azonban mivel nem járt sikerrel, új elfoglaltság után nézett, melyet a Twitteren meg is talált. Talán emiatt volt annyira elfoglalt, hogy mikor felkérte egy ügyvédjét a neve védjegyoltalom alá helyezését kérvényező iratok benyújtására, elfelejtette aláírni azokat. A USPTO elutasította a kérelmét. 

 

TO BE CONTINUED....

Forrás: www.businessinsider.com