20 éve a piacon - buli van Brüsszelben

Bejegyzés alcíme...

Valószínű sokakban élnek még olyan (2004 óta kissé elhomályosult) emlékképek azokról az időkről, amikor Magyarország még nem volt az EU tagja. Gondoljunk csak azokra a tortúrákra az útlevéllel és az órákig eltartó várakozásokkal a határátkelésnél. (Azok, akik elfelejtették, vagy esetleg tapasztalat hiányában nem emlékeznek rá, próbálják ki a szerb határon való átlépés élményét…) Nemcsak Magyarország történetében, de az EU történetében is voltak olyan idők, amikor a személyek, illetve a tőke, áruk és szolgáltatások szabad mozgása korántsem volt olyan zökkenőmentes, mint ma, 2012-ben.

 

20 év: egy emberöltő

Az Európai Unió fejlődése során 1992-re forrta ki magát egy olyan egységes belső piac, ahol már minden alapvető eszköz megvolt, ami a négy gazdasági tényező szabad áramlásához szükséges. Ezek az EU-s lépések hatással voltak a védjegyjog világára is. A közös belső piac megszületése magával hozta a közösségi védjegy intézménye iránti igényt is, ami „kistestvérként” 1996-ban született meg (tehát kicsivel később, 2016-ban lesz 20 éves). Ennek keretén belül egy olyan jogi oltalom szerezhető meg márkanevekre, amely minden tagállamban (jelenleg 27 országban) egységesen fennáll, ezzel is segítve az áruk és szolgáltatások akadálymentes áramlását a közös piacon belül.

eu_20év_2.jpgAz egységes európai belső piac születésétől immár 20 év telt el, aminek apropóján az EU megünnepli e kerek számú évfordulót egy mindenki számára nyitott rendezvény szervezésével, mely az „Egységes piac hete a fejlődésért” (Single Market Week for the Growth) nevet kapta.

Az esemény 2012. október 15-én veszi kezdetét az Európai Parlamentben rendezett ünnepi megnyitóval, ahol az összes EU-s szervezet vezető egyénisége tiszteletét teszi, mint például José Manuel Barroso, Martin Schultz vagy Herman von Rompuy. Az egész rendezvénynek az a különlegessége, hogy nemcsak az uniós szférában dolgozók vehetnek részt, hanem állampolgárok, üzletemberek, részvénytulajdonosok is regisztrálhatnak, sőt tapasztalataikat is megoszthatják az előadásokon. A hét folyamán egészen október 20-ig bezárólag több tagállamban emlékeznek meg az évfordulóról különböző események szervezésével, így pl. Magyarországon is.

 

De tényleg, vajon mit is adott nekünk az egységes Európa?

Az EU-nak egyedisége és számos előnye mindig is izgatta a nagyközönséget, amit az Interneten szörfölve is tapasztalhatunk:

- mint például megtudhatjuk mi a különbség az ’európaiak’ és az ’amerikaiak’ között,

- hogyan látják az amerikaiak Európát,

- miért jobb európainak lenni,

- és hogy mi minden jót velünk az EU megalakulása óta.

eu_20év_3.jpgAz EU által szervezett rendezvény három irányt fog érinteni a témákban. Egyrészt a résztvevők ismét felidézik az elmúlt 20 év eredményeit (mint például a piac viszonylagos szabadsága), másrészt szó lesz az új kezdeményezésekről, miként lehetne még tovább fokozni a piac működését (gondoljunk itt egy esetleges svájci uniós csatlakozásra), illetve igyekeznek majd bevonni a fiatalokat is, hogy tágítsák látókörüket és ismeretüket az egységes piacról. Lehetőség lesz vitákon, videós prezentációkon, közösségi kvízeken való részvételre, valamint a hét a ’Generation 1992’ verseny díjátadó gáláján fog kicsúcsosodni Brüsszelben.

photo2matyo_lowres.jpgA verseny keretében, azon EU-s állampolgárok, akik az egységes piaccal egyetemben 20 évvel ezelőtt születtek, lehetőségük volt megosztani véleményüket a közös piacról egy pályázat formájában, és a legjobbakat a különböző díjak mellett azzal is jutalmazzák, hogy részt vehetnek az Egységes Piac Hetén. Az EU különböző pontjaiból érkeztek be az izgalmasabbnál izgalmasabb pályázatok, mint Olaszországból, Németországból, vagy Ciprusból, sőt hazánkból is. A beküldött írásokat, képeket, videókat megtekintve rá kell, hogy döbbenjünk: bizony akadnak olyan 20 évesek, akik igazán érett gondolkodásról tesznek tanúbizonyságot alkotásukban. A pályázat és a díjátadó rendezvény nem titkolt célja, hogy forrást gyűjtsenek a további gyümölcsöző közös piaci működéshez a jövőre nézve.

Nézzük meg, milyen pályázatok születtek a 20 éves magyar fiatalok körében (figyelem, a képek váltakoznak):

Kersys Patrícia: http://generation1992.eu/hu/participation/7508

Fodor Júlia: http://generation1992.eu/hu/participation/7284

Antalóczi Ditta: http://generation1992.eu/hu/participation/7497

Baráth Boglárka: http://generation1992.eu/hu/participation/7562

Antalóczi Ditta: http://generation1992.eu/hu/participation/7266

Jánosa Leonetta: http://generation1992.eu/hu/participation/7579

Szafonov Olga: http://generation1992.eu/hu/participation/7184

A sok-sok figyelemreméltó pályázat között itt lehet válogatni: generation1992.eu/hu/gallery

eu_20év_6.jpgAz ünnepségsorozat előszeleként az Európai Bizottság október elején egy „Egységes Belső Piac 2” csomagot tervez elfogadni, melyet számottevő, széleskörű gazdasági kutatások előztek meg, felmérve ezzel a még kiaknázatlan piaci lehetőségeket, területeket. Ezzel együtt a tervezet-csomag tükrözi az EU azon álláspontját, hogy mennyire kiemelt jelentősége van egy jól működő egységes piacnak a gazdaság és a társadalom szempontjából is.

 

Medve Georgina

Pintz és Társai

Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.

www.szabadalmi.hu

 

Forrás:

http://www.marques.org/class46/default.asp?D_A=20120912#2966