VÉDJEGYBLOG - Kiváló áruk fóruma

2017\06\21 pintz Szólj hozzá!

A Negro szomorú kimúlása

nekro-pitbull-lecso.png
Kvízkérdésünk: hány szóviccet találsz a fenti ábrán?
Forrás:
www.pitbull-lecso.blog.hu

„Negro - a torok kéményseprője”: ezt a nevet, valamit a hozzátartozó szlogent Magyarországon valószínűleg mindenki ismeri (még e sorok írója is, aki töredelmesen bevallja, hogy nem kedveli a cukorka ízét). Az azonban kevésbé közismert, hogy a nagy múlttal rendelkező cukorka ezekben az években éppen haláltusáját vívja - és ennek alkalmából megjelentek a dögkeselyűk. Hogy mi köze mindennek a védjegyekhez? Az alábbi írásból kiderül.

Tovább olvasom
2017\02\22 B.Mat. 25 komment

A Csíki Sör visszavág

Ha a Csíki Sör bosszút forralna, töröltethető lenne-e a Heineken vörös csillagos védjegye?

heineken-heilneken.jpgÉs vajon ugyanaz lenne-e egy másik önkényuralmi szimbólum megítélése a logóban?
(a kép pusztán szakmai, szemlélető célú összehasonlítás - kattints a képre a nagyobb mérethez)

Az elmúlt hetekben nagy médianyilvánosságot kapott a Heineken és a Csíki Sör konfliktusa. A történet lényege, hogy egy romániai bíróság a Heineken romániai leányvállalatának kérelmére eltiltotta a Csíki Sört a védjegyének használatától, mondván, hogy az a Heineken sörökre korábban bejegyzett "Premium Ciuc" védjegyébe ütközik (amelyben a "Ciuc" a "Csík" helynév román változata). Egy érdeklődő kérdésére néztünk utána annak, hogy vajon a Csíki Sör visszavághatna-e a Heinekennek azzal, hogy törölteti annak ismert vörös csillagos védjegyét arra hivatkozva, hogy az tiltott önkényuralmi jelképet tartalmaz? A helyzet korántsem olyan egyszerű...

Tovább olvasom
2017\02\17 pintz Szólj hozzá!

Jégre tették Trumpot

Jeges védjegye miatt főhet a feje Trumpnak

trump-fagylalt.jpg

Trump elnök, illetve védjegyügyvivői - tíz év múltán - 2014-ben újították meg az elnök palackozott vizekre vonatkozó „Trump Ice” szóvédjegyét. A belinkelt iraton egyébként az elnök Fifth Avenue-i címe is olvasható.

A megújítás után takarékosságból Trump elvette szabadalmi ügyvédeitől a képviseletet, és rábízta egyik saját, Delaware-ban regisztrált cégére (DTTM LLC), amelynek székhelye szintén a Trump Torony.

Trump döntése azonban nem volt szerencsés, jobb lett volna profi szabadalmi és védjegy iroda kezében hagyni védjegyét. Az új képviselők ugyanis mulasztásokat követtek el.

Tovább olvasom
2016\11\03 pintz Szólj hozzá!

A szirének éneke – avagy védjegyhígítás felsőfokon?

Sokba kerülhet, ha valaki enged a szirén csábításának, és utánzásra adja a fejét. A Freddoccino után most a Dabuccino ellen szállt harcba a Starbucks; védjegybitorlás, védjegyhígítás és szerzői jogok megsértése miatt követelt borsos kártérítést.

starbucks.jpg
Forrás: CNN.com

Tovább olvasom
2016\10\05 pintz Szólj hozzá!

Vigyázz, mit kensz az arcodra!

A hamisítást eltérő szigorral ítélik meg az emberek, s erről nemcsak az adott fogyasztó mentalitása tehet, hanem az is, hogy sokféleképpen lehet kereskedni a hamisítványokkal. Egyesek úgy érvelnek, hogy akinek nem telik rá, az úgyse venne eredetit, másokat nem zavar addig, amíg őt magát nem próbálják megtéveszteni, megint mások pedig a hamisítványok vélt vagy valós jobb ár-érték aránya okán állnak ki a hamisított termékek mellett.

arcat-eltakaro-no.jpgForrás: www.advanceddermatologypc.com

Tovább olvasom
2016\06\14 pintz 1 komment

Navahók vs. Urban Outfitters - az indián nem a városba való?

Az Urban Outfitters veszíthet néhány törzsvásárlót...

Az Urban Outfitters amerikai ruházati cég és a Navahó Nemzet konfliktusa 2011-ben kezdődött, amikor a vállalat (a hódító spanyolok írásmódja szerint) Navajo felirattal hozott forgalomba árukat, többek között az alábbi képeken látható, az őslakosok nemtetszését kiváltó termékeket. Az Urban Outfitters erre reagálva elhagyta a Navajo nevet, de nem minden esetben. A nemzet végül 2012 februárjában beperelte a vállalatot; a navahók többek között védjegybitorlásra és megtévesztő reklámra hivatkozva nyújtották be igényüket a Navajo névvel eladott termékekből származó teljes bevételre vagy terméktípusonként napi 1000 dollárra. Az Urban Outfitters arra próbált hivatkozni, hogy a navahók elkéstek a panasztétellel, mivel a vállalat már az ezredforduló óta forgalmaz Navajo néven termékeket.

urban-outfitters-navaho-divat.jpg

Tovább olvasom