Székely, Székelyföldi vagy Góbé?

 

A védjegy a fontos, vagy az, hogy ne török krumplit áruljanak székely pityóka helyett a székelyföldi boltokban?

 

A válasz sejthető. Mindenesetre az a törekvés, hogy a székelyföldi vásárló a székelyföldi termelők által előállított minőségi termékét vegye meg, és ne bánáti száraztésztát, bákói lisztet, vagy máramarosi tejfölt, nem újkeletű törekvés.

 

Jelenleg több márkanév is használatban van, a vásárlók, vállalkozók csak kapkodják a fejüket, az „érdekeltek” (=védjegyjogosultak) pedig jogaik érvényesítésére törekednek Románia- és EU-szerte.

 

A Gazda Zoltán vezette Székelyföldi Termék Egyesület ugyanis EU védjegyoltalomra jelentette be a „Székelyföldi Termék” ábrás megjelölést, amely 2009. március 3-tól védett az EU valamennyi tagállamában.

 

A „Székely Termék/Produs Secuiesc/Szekler Product” – a többnyelvű szöveggel multinacionálisra szabott, de a piros-fekete színekkel mégis a székely identitásra hajazó – román nemzeti védjegybejelentést pedig 2009. február 12-én nyújtotta be Hargita Megye Tanácsa, amely azonban nem érvényes, a Román Találmányi és Védjegy Hivatal adatbázisában „törölt” státussal szerepel.

 

 

Mindazonáltal Hargita Megye Tanácsának sikerült bejegyeztetnie a Székelyföldi márkanevet a Román Hivatalnál, és sajtóértesülések szerint használni is kívánják a közeljövőben.

A mintegy 18 áruosztályban oltalmat élvező ún. együttes védjegy – ingyenes – használatára vonatkozó engedélyt  a termelőket, gyártókat és szolgáltatókat tömörítő szervezet bocsátja majd ki. Az elbírálásnál alapvető kritérium, hogy az illető termék Székelyföldön előállított, lehetőleg helyi alapanyagból készült, minőségi áru legyen. Hargita és Kovászna megyén (a szűkebb értelemben vett Székelyföldön) kívül Maros, Bákó és Neamţ megye néhány településének termelői is kérvényezhetik a védjegyhasználatot bármilyen – és nem csak a tradicionális, hanem bármilyen minőségi, Székelyföldön előállított – termékre.

 

Kétségkívül örömmel nyugtáznánk, ha mielőbb „saját márkás” kürtőskalácsot, makarónit, házicsokit és fagereblyét találnánk a székely boltokban.

 

Forrás:

www.szekelyfolditermek.eu

www.erdely.ma

www.3szek.ro