Elég, elég a bírói tévedésből!

Nem a bíróságra gondolok, bár arról is lehetne mit írni… Ami nem tévedés: június 27. = szeptember 11., legalábbis a futball számára. Nem a játékvezetőket hibáztatom, ők minden bizonnyal nem is tehetnek a tévedésről, hanem a futballnak nevezett iparág irányítóit, a labdarúgó szövetségek vezetőit, akiket Anglia és Mexikó 320 millió könnyes szeme is vádol! Mert mindkét szemünkkel láthattuk az égbekiáltó tévedéseket. A tévedések annyira egyértelműek voltak, hogy mostanában lépten-nyomon mást sem hallunk, mint átkozódást és könyörgéseket a FIFA felé. A leggyakrabban emlegetett kívánalom pedig a videóbíró bevezetése. Pedig lenne más, jobb megoldás! E ponton joggal kérdezheti a Kedves Olvasó: de mi köze ennek a magyarokhoz és a szellemi tulajdonvédelemhez?

Nos, a Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda már évekkel ezelőtt levédte és nemzetközi szabadalommá tette Maruzsi László autóversenyző és feltaláló találmányát, amely segít az ilyen tévedések megelőzésében. A megoldás lényege, hogy kamerákkal figyelik a pályát, a képeket pedig egy szoftver dolgozza fel. Ha a labda túlnyúlik az alapvonalon, rezgő és világító jel érkezik a partjelző botjára. A találmány továbbfejlesztett változata les esetén is működésbe lép. Ha szegény partjelző nem fut elég gyorsan, és lemarad az eseményekről, immár nem kell tippelnie a döntéshozáshoz: harmadik szeme távolról folyamatosan követi az eseményeket.

Ami különösen figyelemre méltó: a rendszer által jelzett eredmény nem látható a közönség számára, kizárólag a bírói segédek tudják, mit mond a gép. Így nem fordulhat elő olyan botrányközeli helyzet, hogy a bírói hiba után pár másodperccel a nézőkkel együtt a játékosok is pontosan látják, hogy mi történt a pályán, és aztán félidei szünetben a játékvezető tekintélye mellett élete is veszélybe kerüljön az indulatoktól túlfűtött játékosok ostroma közben.

 

Kép: http://maruzsiteam.hu

A találmány sorsa eddig hasonló a magyar találmányokéhoz. A FIFA – bár tud a találmányról – biztatáson és jótanácson kívül eddig egy fillért nem adott a fejlesztéshez, azt a feltaláló teremtette elő pályázatokból és saját forrásból. A közeljövőben a Honvéd pálya készül el referenciapályaként.

Annak ellenére, hogy mind a játékosok, mind a szurkolók többsége a videóbíró bevezetése mellett állnának, a FIFA egyelőre ellenáll, sőt, az események hatására állítólag teljesen leállította videóbíró-programját is. Bízzunk benne, hogy a durva tévedések ráébresztik a FIFÁ-t és a befektetőket arra, hogy ez a találmány hathatósabb támogatásra érdemes. [2010. június 29: a FIFA elnöke álláspontjának felülvizsgálatára kényszerült - a Szerk.]

 

Pintz György