FUCK LUCK – szólt a BWIN, és kilóra megvette az MTV VB reklámidőt

 

Fuck Luck®: a Magyar Szabadalmi Hivatal és az EU hivatal adatbázisa szerint a BWIN európai védjegye (7024631). Szerencsét hozó védjegy, legalábbis a Gibraltáron bejegyzett BWIN International sportfogadási és szerencsejáték-szervező cégnek, aki - törvény ide vagy oda - kilóra vette a magyar királyit, pontosabban a Magyar Televízió legdrágább reklámidejét, a foci VB szüneteit.

De miért ne tette volna? Amúgy is abszurd, hogy a 21. században a „bölcs Euro-honatyák” a belső piaci szolgáltatások szabad áramlásáról szóló direktívából az EU Bizottság javaslata ellenére kivették a szerencsejátékot (CA-2 módosítás, 2005.11.17-én).

A kérdés inkább az, hogy miért nem lehet inkább az árvízkárosultaknak [F...] Luck-ja és jó napja a reklámidő felhasználását illetően, miért nem az ő támogatásukat népszerűsítik ebben a sávban, és miért várják el tőlünk, magyar állampolgároktól a törvény betartását, ha azt „sokmillió orrunk” előtt szegi meg a közszolgálati?

De mit is mond a törvény?

„Hírközlő eszközök és rendszerek által szervezett szerencsejátékban való részvételre ajánlatok közzétételéhez az állami adóhatóság engedélye szükséges. Az engedély nélküli szerencsejátékban történő részvételre vonatkozó ajánlatok közzétételében, illetve elfogadásában a pénzügyi szervezetek és a hírközlési szolgáltatók nem működhetnek közre, ilyenekhez nem nyújthatnak technikai támogatást.” (1991. évi 34.tv. 1. § 5. bek.)

Az talán köztudott, hogy engedélye csak a Szerencsejáték Zrt.-nek van ilyesmire, másnak nem.

Nem félek persze, hogy bármi szankciója, következménye lenne az ügynek, majd kidumálják, hogy „nem is Magyar Köztársaság területén történik a szerencsejáték”. Csakhogy a törvény a szervezést is engedélyhez köti, a reklám pedig a szervezés része. Ja, és 18 év alattiak nem vehetnek részt rajta. Nem baj, majd lefektetem szünetben a fiamat, hogy a reklámot ne nézhesse...

 

A Szerk.