Mese a szlovák tokajiról

 

– Felség, lányodat, Mariskovát szörnyű bélgörcsök gyötrik! De nem ám olyan egészséges kápustás, hanem olyan, amitől a dunai vízi erőmű turbinái is visszafelé kezdtek pörögni.
– És mit mondanak az orvosok? Látta a pressburgi orvos-dékán?
– Látta felség! És csak egy szlovák Tokaji segíthet, hiszen az a vinum regnum, rex vinorum! Mariskova pedig nyilvánvalóan rexová vinorum.
– De hát nincsen szlovák Tokaji!
– Felség, fokozza a bajt, hogy a nép elégedetlenkedik. Slovenska Mariskova miatt szmogriadót kellett elrendelni. Csak a páros rendszámú Skodák közlekedhetnek.
– Akárhogy is, de két nap alatt csináljatok szlovák Tokajit! Ha kell, tereljétek el a Bodrogot!
– Bodrit?
– Mondom Bodrogot!
– Úgy lesz felség!
 
– Felség, sikerült! Trebašov nektárt csepegtetett!
– Ez savanyú és sztrapacska íze van!!!
– Kérem felségedet, hogy ne fikózza a bort! Ráadásul az EU-nak ízlett!
– Az utóíze nem is olyan rossz! Hogy csináltátok?
– Slovensko összes szőlejét elrohasztottuk. Sajnos így is csak két puttonyra való jött össze. A harmadikat Liptovskỳ Mikuláš juhtúrós puttonyából pótoltuk.
– Ami jó a lányom beleinek, az jó az országnak! Szólj az orvosoknak, hogy beöntéshez készüljenek! Megszületett a szlovák Tokaji! Kicsit savanyúbb, kicsit büdösebb, de szlovák!
 
Bővített, illusztrált változat Pintz György: „Védjeggyel a csúcsra!” c. könyvében található. Művészi előadását keresse a YouTube-on.
 
Kérdések, amire még nincsenek nyilvános válaszok:
 
1/ Amikor az EU Bizottság érvényesen beérkezettnek tekintette a szlovák "Vinohradnícka oblast' Tokaj" eredetmegjelölés igényt, akkor biztosította-e az EU az akkor érvényes 6 hónapos panasztételi lehetőséget?
 
2/ Ha esetleg igen, akkor élt-e a panasz lehetőségével az akkori, Gráf vezette FVM?
 
3/ Siránkozáson túl mit kíván tenni külföldön a magyar bormarketing, annak ismertetése érdekében, hogy az igazi tokaji címkéjén nincs se hablaty, se oblast'?