Kici, ócccó és lenni Audi!


Az EU-ban elkobzott hamisítványok kétharmada a távol-keleti ország piacáról nyomul Európa felé, és a 200 millió kínai munkavállaló szorgos kezét „dicséri”.


Kék hír Magyarországról: hamis – többek között Audi márkajelzéssel ellátott – elektronikus kisautókat foglaltak le a szemfüles letenyei vámosok. A hét tonnányi Kínából érkező gyermekjátékot szállító, Budapestre tartó tehervonat átvizsgálása során 83 karton hamis márkajelzésű játékautóra bukkantak.


Bár a hamisítványok silány minősége miatt ezúttal valószínűleg nem éri túl nagy anyagi kár a céget, a védjegyjogosult Audinak komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy hamisítványok importja lehetőleg ne valósulhasson meg mert ez védjegye „hígítását” jelentené. Az AUDI az EU határokon vélhetőleg vámhatósági intézkedést (vámfigyelést) kezdeményezett. Ezen túlmenően még idejében dönthet arról, hogy védjegybejelentéskor ne csak járműveire, hanem azok játékautó modelljeire is oltalmat szerezzen (tehát a Nizzai Osztályozás szerinti 28. osztályba is bejelentsék a védjegyet, mint például az Audi A1 esetében Magyarországon).


Ettől függetlenül a jóhírnevű védjegy – mint például az Audi – az árujegyzékében szereplő áruktól és szolgáltatásoktól függetlenül kiterjedt oltalomra tarthat számot, hiszen nemcsak az autók iránt érdeklődő nem csekély számú közönség, hanem az emberek nagy többsége – meglátva egy gyerekek által kormányozható Audi „márkájú” elektromos kisautót – rögtön arra gondol, hogy azt is az Audi gyártatta.


Ha gyerekeinket tudatos fogyasztóként akarjuk nevelni, ne gyömöszöljük őket hamis márkajelzésű kisautóba. Ellenkező esetben ne csodálkozzunk, ha majd tolókocsink is kínai lesz Audi Hycomat felirattal.