Gagaizmus vagy egy gyenge epigon erőlködése?

Félig és egészen kiművelt értelmiségi körökben – ha épp nem tagadják le, hogy hallottak már róla – nem méltatják különösképpen Lady Gaga munkásságát. Valljuk be, tényleg nem mondhatók túlságosan mélyenszántónak és cizelláltnak a dalai, de tény, hogy a hölgy a lemezeladási listák élén áll, és töretlen a népszerűsége.

„Hasznosítsd az identitásodat!” – szól az extravagáns megjelenéséről (is) ismert énekesnő szlogenje. A popkultúra új avantgárd dívája nem áll meg, nem csücsül rá a megszerzett babérokra, hanem folyamatosan fejleszti az imidzsét.

Ennek jegyében az előadóművészi – mellesleg koncertjeit meglepően pozitív és elismerő kritika kíséri – karrierje mellett designer vonalon is nagy erőkkel nyomul. Gaga maga tervezi a fellépő ruháit. Az internet-média – elsősorban annak celeb- és bulvár-szegmense – szinte napi gyakorisággal értesít legújabb polgárpukkasztó outfit-jeiről és megmozdulásairól. Fenti mottó jegyében Gaga erotikus-sokkoló megjelenésével, botrányos klippekkel törekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy állóvíz egy percre se alakuljon ki körülötte.

A mindössze 24 éves, a napvilágot New York városában Stefani Joanne Angelina Germanotta néven meglátott énekesnő – akiről egyébként nemrégiben szárnyra kelt hírek azt állítják, hogy valójában nem is nő… – a divatkreátori teendőkön túl egyéb formatervezési projektek megvalósítása kapcsán is reflektoroztatja magát. Nemrégiben például megalkotta a "Heartbeat", azaz „Szívverés” telefont, amellyel szerinte „a zene jobban érezhető” a szívünkben. De említhetjük még a Polaroid új termékeihez nyújtott kreatív asszisztenciáját is.

Mindebből mostanra fogalom vált: a "Gaga Brand", vagyis a „Gaga márkanév”.

Kérdés, hogy mennyire eredeti ez a brand?

Érdekes párhuzamra lelt ugyanis a music.hu, amely egy figyelemreméltó fotósorozatban hasonlítja össze a legújabb tinibálvány közszerepléseiről készült fényképeket a Roisin Murphy énekesnőről megörökített felvételekkel. Ebből – akárhogy is nézzük – az derül ki, hogy Gaga azért nem annyira egyedi. A music.hu ugyanitt ír arról, hogy Grace Jones 61 éves énekesnőt felháborította a saját és Gaga egyes nyilvános megjelenései közötti hasonlóság. Íme egy fotómontázs erről:

Egyébként – a montázs egyes részleteinek tanúsága szerint – Gagát is utánozzák. Vagy lehet, hogy Jones és Gaga, illetve Gaga és Christina Aguilera stílusbeli egyezőségei pusztán az egyforma ízlésnek köszönhetők? Hááát… Döntse el ki-ki maga.

Akárhogy is: Gagát lehet utálni, lenézni, el is lehet ítélni mindazt, amit csinál, de egy dolgot nem lehet vagy legalábbis nehéz: tudomást nem venni róla. És ki tudja? Lehet, hogy van egy-két olyan kunszt az eszköztárában, amit érdemes ellesni, ha sikeres „imidzs-építők” szeretnénk lenni. Ettől függetlenül koppintásra természetesen senkit sem buzdítunk, és arra biztatjuk Önöket, hogy amennyire lehet, bástyázzák körül és védjék meg kreativitásuk gyümölcseit, közben pedig lazításként nézzék meg Miss. Gaga egyik legfrissebb „kedélyborzolóját”.