Rosszhiszemű védjegy okozott fejfájást az észt gyógyszeriparnak

Érdekes jogvita végére tett pontot az Észt Legfelsőbb Bíróság, mikor állást foglalt az „Egyetemi Gyógyszertár” védjegy körül kialakult vitában. A probléma abból eredt, hogy Finnország egyik piacvezető gyógyszertár-hálózata, az YLIOPISTON APTEEKKI („egyetemi gyógyszertár” finnül) észtországi terjeszkedése során 2004-ben azt tapasztalta, hogy egy másik finn cég ÜLIKOOLI APTEEG néven (melynek jelentése „egyetemi gyógyszertár” észtül), nagyon hasonló ábrával már védjegyért folyamodott Észtországban az előző évben. Rokon nyelvek lévén, mindkét elnevezés érthető mindkét országban. 
 
Bár a YA YLIOPISTON APTEEKKI védjegy Észtországban nem volt bejegyezve, felszólaltak az ÜLIKOOLI APTEEG bejegyzési kérelme ellen, rosszhiszeműségre hivatkozva. A felszólalást az észt hivatal és a bíróság is elutasította megalapozatlanság miatt. A másodfokú bíróság azonban helyt adott az YLIOPISTON APTEEKKI kérelmének, elismerve a két elnevezés közötti vizuális és hangzásbeli hasonlóságot. Az ítélet szerint a rosszhiszeműség megállapítása során figyelembe vették, hogy az ÜLIKOOLI APTEEG a védjegybejegyzési kérelem benyújtásakor nemcsak tudott a másik cég létezéséről és arról, hogy az Észtországban kíván terjeszkedni, hanem a hasonló megjelenéssel az előbbi ismertségét akarta kihasználni.
 
Ezzel párhuzamosan az YLIOPISTON APTEEKKI a név és egyéb hasonló elnevezések használatának megtiltására irányuló polgári jogi igényt is benyújtott, amit első- és másodfokon is elutasítottak, de végül a második fellebbezés sikeresnek bizonyult. Az ítéletet azzal indokolta a tallinni bíróság, hogy az ÜLIKOOLI APTEEG magatartása nyilvánvalóan rosszhiszemű volt és ellentétes a versenyjoggal. Az ÜLIKOOLI APTEEG még megpróbálta töröltetni az ítéletet az Észt Legfelsőbb Bíróságon, de végül kénytelen volt nevet változtatni, az YLIOPISTON APTEEKKI pedig színre lépett az észt piacon a név észt változatával.
 
Nagy Krisztina
 
Forrás: Jeremy Phillips/Almar Sehver, http://www.marques.org/Class46/

A rosszhiszeműség magyar gyakorlatáról bővebben a www.vedjegyportal.hu oldalon.