A védjegyek már a kamrában vannak

A 2011-es év számunkra mozgalmasan vette kezdetét, így sajnos elhanyagoltuk ezt a blogot, pedig sok érdekes fejlemény volt védjegyfronton. A védjegyoltalom mint eszköz egyre ismertebb lesz itthon is, és mind a magyar, mind a külföldi hivatalok egyre felhasználóbarátabbak. Az ügyfélközpontú és emberarcú ügyintézés jellemző a magyar hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előtt is. Hogy ennek az Interneten is vannak jelei, arra mindjárt rátérünk. Előtte csak röviden hívjuk fel a figyelmet az angol hivatal (www.ipo.gov.uk) honlapjára, ahol többek között egy olyan online játékot is találhatunk, mely könnyed formában mutatja be a leíró jellegű, megkülönböztető képességet nélkülöző megjelölések és az ideális védjegyek közötti különbséget. Trainspotting helyett...

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapja is sok érdekességet (és mellette hasznos gyakorlati tudnivalót) rejt. Az alábbiakban szemezgetünk ezek közül.

1. IP PANORAMA Multimédia információs csomag a kis- és középvállalkozások szellemitulajdon-védelmi ismereteinek bővítésére: szakmai ismeretanyag közérthető formában.

2. Pályázatok - kutatás- fejlesztéssel és innovációval kapcsolatos azon releváns pályázati kiírások:

- a Hivatal oldalán

- a www.szabadalmi.hu oldalon

3. Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára (Start-up Guide)

A Magyar Formatervezési Tanács több mint két évtizede dolgozik együtt pályakezdõ formatervezõkkel, a Tanács gondozásában elektronikus formában megjelenő útmutató közel száz oldalnyi hasznos információt tartalmaz arról, hogy kezdő vállalkozóként mit kell tennünk, hogyan induljunk el, s mi kell ahhoz, hogy valóban hatékonyan működhessünk. 

A jegyzet legújabb változata egy igencsak aktuális témát feldolgozó fejezettel bővült. A Hogyan kezeld kinnlevőségeidet? címet viselő részben a késedelmes fizetésekkel kapcsolatban találunk hasznos tanácsokat. Megtudhatjuk, hogyan kerülhetők el az ilyen helyzetek, s mit tegyünk, ha hasonló szituációba keveredünk, milyen eszközök állnak rendelkezésre, ha az adós a határidő leteltével sem fizet, s milyen érdekérvényesítési formákhoz folyamodhatunk. Iránymutatást kapunk arra nézve is, hogyan segíthetnek a kinnlevőségek behajtására specializálódott szakemberek, sőt azt is megtudhatjuk, milyen jogi lépésekre van lehetőség. Természetesen szó esik az érem másik oldaláról is, vagyis arról, mit tehetünk, ha mi kerülünk szorult helyzetbe. 

4. Mozgóképek a magyar technika történetéből - 20. századi filmhíradók anyagából a Magyar Filmintézettől.

5.  Magyar feltalálók és találmányaik.

6. AIDA Light - Mennyire tájékozott Ön a szellemi tulajdon területén? Mennyire ismeri Ön a szellemitulajdon-védelem eszközeit, és mennyire hatékonyan használja azokat a mindennapi gyakorlatban? Napjainkban a vállalkozások versenyképességét világszerte egyre inkább azok immateriális javainak értéke, a vállalkozás tulajdonában lévő szellemitulajdon-jogok határozzák meg. A luxemburgi székhelyű Henri Tudor Kutatóintézet kidolgozott egy kérdéssort, az ún. AIDA kérdőívet (Assessment and Improvement integrateD Approach), amelynek segítségével képet nyerhetnek a vállalkozók arról, hogy mennyire tudatosan védik saját szellemi vagyonukat a vállalkozás üzleti sikere érdekében.