Csetepaté a twilight.com tulajdonosa és a Summit Entertainment között

Összekapott a twilight.com-on a híres sagát készítő filmes cég és az oldal tulajdonosa. A Summit Entertainment többek között a szerzői jogok megsértésére is hivatkozva perel.

A „cybersquatting” angol kifejezés, mely magába foglalja egy domain név bejegyzését, megvásárlását, vagy használatát abból a célból, hogy az valamilyen módon anyagi hasznot hozzon egy olyan védjegy vevőközönségétől, amely valaki más tulajdonát képzi.
A tinédzserek körében közkedvelt Twilight filmváltozatát készítő Summit Entertainment szerint ez történt a twilight.com esetében is, melyet a tulajdonos, Tom Markson, még 1994-ben (tehát jóval a könyvek megjelenése és sikere előtt) vásárolt meg.

Az oldal azóta számos változáson áteshetett, azonban jelenlegi formájában valóban az ismert sagához köthető. Bár elképzelhető, hogy az oldallal Tom Markson csak a mű iránti szeretetének kíván adózni, azonban valószínűbb, hogy a Summit Entertainment feltételezése jogos és Markson valóban szabálytalanságot követett el a védjegyet és a szerzői jogokat tekintve.  Ezt az oldalon elhelyezett több Adsense reklám is alátámaszthatja, melyek minden bizonnyal hoztak némi bevételt a népszerű domain-nel rendelkező oldal tulajdonosának. Az, hogy mindezen szerencsés adottságok ellenére sem sikerült egy professzionálisnak látszó, igényes oldalt összehozni a webhelyen, csak hab a tortán - véli a filmes cég. Rájuk és a Twilight bradre nézve ugyanis igen kedvezőtlenül hathat, ha a rajongók a twilight.com-ot vélik a hivatalos oldalnak, s a céget az ott megjelenő tartalommal és minőséggel kapcsolják össze.
Markson mindezek ellenére elutasítja az őt ért vádakat és tagadja, hogy vissza kívánt volna élni a Twilight névvel.

Forrás: Trademark Blog