Bunga Bunga – a kelendő olasz védjegy

Múlt héten számos olasz újságban (köztük ebben is) megjelent a hír, mely szerint egy „Bunga Bunga” nevű bár névváltoztatásra kényszerült egy korábban éppen ezen a néven beregisztrált védjegy miatt. 

Azoknak, akik most a „Bunga Bunga” kifejezés jelentésén törik fejüket, hadd nyújtsunk egy kis segítséget! Az elhíresült kifejezés mára ugyanis kibogozhatatlanul összefonódott Olaszország miniszterelnökének, Silvio Berlusconinak a magánéletével, és az elhíresült szex-bulijaival, ahol lengén öltözött, egyedülálló nők társaságában szórakozott gazdag és befolyásos barátaival.

Silvio Berlusconi

(Csak hogy az összefonódás mértékét illusztráljuk, az egyik legnagyobb internetes szleng szótár, az Urban Dictionary is felvette a kifejezést a szócikkei közé.)

A szóban forgó bár Livorno központjában, Toszkána nyugati határánál működött, mindössze 5 hónapig. Ekkor érkezett meg ugyanis a „Bunga Bunga” védjegy 80 éves tulajdonosának (nem Berlusconi) levele, aki arra kérte őket, hogy szüntessék meg a név illegális használatát, vagy alternatív megoldásként fizessenek 30 millió eurót a használati jogért.

 
Mivel az üzlet vezetői nem voltak túl lelkesek a hatalmas összeg hallatán, s mivel úgy gondolták, hogy a bár elvesztené a humorát egy új névvel, ezért bezárták vállalkozásukat. S hogy egy névváltoztatástól miért veszett volna el a hely humora? A megoldás egyszerű, ugyanis az egész bár hangulata Silvio Berlusconi hírhedt bulijait idézte. Így legkedveltebb ételük, a Ruby Szendvics arról a fiatalkorú hastáncosról kapta a nevét, aki a miniszterelnök legújabb szexbotrányának központi szereplője. 
 
 
 
 
Ruby Rubacuori
 
 
Egyébként érdemes az olasz PTO adatbázisát figyelemmel kísérni, hiszen 2010 vége óta nem kevesebb, mint 29 Bunga (Bunga) védjegykérelem lett iktatva.