Miért értékes egy védjegy és kié ér a legtöbbet?

r.jpgA védjegyek fontosságát tanúsítja, hogy nem telik el hét védjegy-botrányok nélkül: a mai, öntudatos vállalatok ugyanis képesek meglepően messzire menni annak érdekében, hogy megvédjék a nagyon is értékes nyereségforrásukat. De miért nyereségforrás egy védjegy? Azért, mert megkülönböztet két terméket vagy szolgáltatást egymástól, s segíti a végtelen számú információ között bolyongó bizonytalan fogyasztót. Ha ugyanis besétálsz egy McDonald’s-ba, akkor azt bizonyos elvárásokkal teszed, hiszen előzetes tapasztalataid alapján egy bizonyos színvonalat, választékot, íz világot stb. kapcsolsz a gyorsétterem-lánchoz. Vagyis a gyorsétterem-lánc védjegyét meglátva, rögtön egy számos tapasztaláson nyugvó érzelem, reláció sejlik fel benned. És ez az az érzelem, amiért a különböző márkák dolgoznak, azért, kedves fogyasztó, hogy szeresd őket. És bizony ha egyszer ezt megszerezték, akkor bármire képesek azért, hogy megvédjék.

Persze a márka és a védjegy építésénél is vannak olyanok, akik egyszerűen mindenki másnál jobban csinálják. A Forbes Magazin nemrégiben összegyűjtötte a leginkább irigyelt, vagyis legértékesebb védjegyeket.

Jöjjön hát a lista:

10. att logo.jpg AT&T   

Az AT&T az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb helyi és távolsági telefon szoláltatója, mintegy 95 millió előfizetővel.  

A védjegy értéke: 28.9 milliárd dollár
A vállalat piaci értéke: 182 milliárd dollár

9.video_wellsfargo.jpg Wells Fargo 

A Wells Fargo egy amerikai multinacionális pénzügyi szolgáltató, irodái világszerte fellelhetőek. Amerikában a Bank of America nagy riválisaként tartják számon.

A védjegy értéke: 28.9 milliárd dollár
A vállalat piaci értéke: 143 milliárd dollár

8. apple_3(1).jpgApple

Az Apple kezdetben főként hardvergyártással foglalkozó számítástechnikai cég volt, mely OS X néven később létrehozta első operációs rendszerét, s ezzel elismerést vívott ki a szoftvergyártás területén is. Folyamatos invencióival az informatika egyik úttörőjévé vált. A márka a világ gazdagabb területein nagy népszerűségnek örvend az általa képviselt stílus, egyszerű használat és stabilitás miatt.

A védjegy értéke: 29.5 milliárd dollár
A vállalat piaci értéke: 307 milliárd dollár

7. GE.jpg GE

A General Electric, egy multinacionális, technológia és szolgáltatás profilú vállalat, mely például  háztartási gépekkel, repülőgépiparral és egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozva igen szerteágazó tevékenységet folytat. A GE-nek emellett saját bankja is van, a GE Money, mely többek között a Budapest Bank tulajdonosa is. További érdekesség, hogy a GE egy konglomerátum, mely szervezeti forma igen ritka az ilyen nagy sikert elért vállalatoknál.

A védjegy értéke: 30.5 milliárd dollár
A vállalat piaci értéke: 197 milliárd dollár

6.BOA.jpg Bank of America

A gazdasági válság megviselte ugyan a vállalatot, ennek ellenére továbbra is az Egyesült Államok legkiterjedtebb fiókhálózattal működő bankja 6000 helyi és 300 külföldi irodával. 

A védjegy értéke: 30.6 milliárd dollár
A vállalat piaci értéke: 109 milliárd dollár

5. voda.jpg Vodafone

A Vodafone az egyik legnagyobb távközlési szolgáltató a világon, 340 millió ügyfelet számlálva több mint 20 országban. Ezen adatok alapján a Vodafone a világ második legnagyobb mobil távközlési vállalata az ügyfelek száma alapján. A Vodafone név egyébként a VOiceDAtaFONE rövidítése. A Vodafone Magyarországon a 3. helyen áll a mobilszolgáltatók rangsorában, a T-Mobile és a Telenor után.

A védjegy értéke: 30.7 milliárd dollár
A vállalat piaci értéke: 138 milliárd dollár

4. IBM.png IBM

Az IBM, vagyis az International Business Machines egy egyesült államokbeli székhelyű, multinacionális informatikai cég. A céget képi védjegye, vagyis logója miatt szokás „Kék Óriás” (Big Blue) néven is emlegetni. Az IBM jelentőségét jól illusztrálja, hogy a világon ez a cég rendelkezik a legtöbb védett szabadalommal.

A védjegy értéke: 36.2 milliárd dollár
A vállalat piaci értéke: 199 milliárd dollár

3. walmart.jpg Walmart

A Walmart a világ legnagyobb szupermarket láncolata, s persze nem meglepően ez is egy amerikai székhelyű multinacionális vállalat. A cég egyébként több mint kétmillió embernek ad munkát és 9000 bolttal rendelkezik világszerte.

A védjegy értéke: 36.2 milliárd dollár
A vállalat piaci értéke: 184 milliárd dollár

2. microsoft.jpg Microsoft

A Microsoft az első számú szoftverfejlesztő informatikai cég a világon, legismertebb terméke a Windows operációsrendszer-család. Számos terméke mellett a Microsoft már játékkonzolokkal, szórakoztató elektronikával és digitális szolgáltatásokkal is foglalkozik. A vállalat emblematikus vezetője Bill Gates.

A védjegy értéke: 42.8 milliárd dollár
A vállalat piaci értéke: 204 milliárd dollár

1. A Védjegyek Védjegye: google.jpg Google

A Google továbbra is a legnépszerűbb keresőmotor a világon, ugyanakkor mára az Android mobil operációs-rendszer kidolgozásával a Blackberry és az Apple piaci részesedését is felülmúlta.

A védjegy értéke: 44.3 milliárd dollár
A vállalat piaci értéke: 164 milliárd dollár

 

Forrás: www.forbes.com, Wikipédia