A Szlovák Tokaji II.: Kétputtonyos Tokaji Luxemburgban

 

 

Keddi cikkünk igen aktuális volt, hiszen az Európai Törvényszék éppen tegnap tárgyalta a szlovák tokaji ügyét. Lássuk, milyen eredménnyel!

 

 

Február 2-án megvolt a tárgyalás Luxemburgban, az Európai Bíróság székhelyén. Jelen esetben a bíróság elsőfokú intézménye, az Európai Törvényszék (az Európai Unió Törvényszéke) tárgyalta a szlovák tokajit.

Akár megnyugodva is követhetnénk az eseményeket, ha arról lenne szó, hogy Szlovákia az Európai Bizottság segítségével hivatalosan is magyarul kívánja nevezni a jövőben földrajzi tájait. Ezt el is néznénk nekik, mint a három halmot és kettős keresztet. Sajnos azonban nem erről van szó, nekik csak ez az egy szó kell magyarul, ez azonban nagyon. Hogy egy kétputtonyos lőrét is a borok (szlovák) királyaként lehessen eladni.

A tárgyalás után a jelek arra utalnak, hogy a szlovák koccintás el fog maradni. A törvényszék német bírói vezetéssel három órán át tárgyalta az ügyet. Ítélet csak a későbbiekben, néhány hónap múlva lesz várható. Vélhetőleg a Bizottság szlovák erősítéssel sem tudta a bíróság előtt megvédeni álláspontját. Mint ismeretes, Magyarország ellenfele jelen esetben nem Szlovákia, hanem az Európai Bizottság. Szlovákia a Bizottság oldalán beavatkozóként lépett a perbe.

Feltehetőleg és remélhetőleg a Törvényszék osztani fogja a magyar álláspontot; ítélet sajnos csak hónapok múlva várható.