A magyar védjegyek már az "EU spájzban" vannak

2012. június 25-én, egy esős hétfői napon Magyarország csatlakozott az EU legtöbb adatot tartalmazó védjegyadatbázisához, vagyis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elérhetővé tette a magyar védjegyek és védjegybejelentések adatait is a TMview védjegykutatási rendszerben.

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) által működtetett TMview adatbázis egy olyan védjegykereső eszköz, amely a résztvevő EU tagállamok védjegyhivatalainak adatait térítésmentesen lefedi, és ezzel segíti a védjegybejelentőket, illetve a védjegyekkel dolgozó szakemberek munkáját. Az ingyenes online kereső segítségével könnyen és gyorsan végezhető védjegykutatás, ami különösen EU (közösségi) védjegybejelentések előtt különösen hasznos. A 2010. április 13-án indult TMview rendszert jelenleg is 178 különböző országból több mint 700 ezer felhasználó használja, az adatbázisban 7,2 millió védjegy között lehet kutatni.

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2012. június 25-én csatlakozott a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) által működtetett TMview védjegykutatási rendszerhez, így a magyar védjegyeket már nem csak a magyar hivatal (SZTNH) honlapján lehet kutatni, hanem együtt lehet keresni a többi EU tagállam védjegyeit is tartalmazó adatbázisban.

2012. június 25-én több mint 117 000 nemzeti védjegy, illetve védjegybejelentés került a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adatbázisából a TMview védjegykutatási rendszerbe. A TMview rendszerben megtalálható adatok közvetlen kapcsolatban állnak a SZTNH e-kutatási adatbázisával, amely a TMview rendszerből is könnyen elérhető.  

További részletek, valamint információk a védjegykutatásról: http://www.jogiforum.hu/blog/2/62

 

Bede Máté

Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.