250 euró? Az Istenért (?)!

Bejegyzés alcíme...

Allah_logo.pngAllah. A magam részéről készséggel elhiszem, hogy az amszterdami születésű Teun Casteleint csak és kizárólag a kettős likvida és az így keltett kellemes hangzás motiválta, amikor kipattant a fejéből az isteni szikra, hogy az „Allah” szóra a BOIP-nál (a benelux hivatalnál) védjegyoltalmat szerez. Hiszen tudvalevő, hogy a kettős „l” kellemes hangzású... A szkeptikusabb olvasóban vagy bármely naivitást nélkülöző földlakóban azonban joggal merülhet fel a kérdés: vajon nem bölcs döntés ebben az esetben elhanyagolni a nyelvesztétikát?

Minden bizonnyal így gondolta Jacob van der Blom, a ‘National Platform New Moslims’ szervezet elnöke, aki az 1 milliárd 570 millió követőt számláló (csak az arányok végett: a Föld népességének 23%-át kitevő) világvallás nevében a De Telegraaf magazinban hangot adott véleményének, miszerint: „Allah neve arabul és hollandul is tiszteletet parancsol, és nem használható fel reklámcélra.” Még akkor sem, ha iparjogvédelmi szempontból a bejelentésnek nincs akadálya, hiszen az ember vallási érzületének megsértése történetesen nem tartozik egyértelműen a kizáró okok közé. Hogy ez mennyire igaz, jól mutatja, hogy a „Jézus” szóösszetételre már számos alkalommal kíséreltek meg védjegyoltalmat szerezni, többek között szappanra a 3. áruosztályban ill. búvárszemüvegre a 9. áruosztályban. Itt talán még egy fokkal nehezebb elhinni, hogy a bejelentőben – értelmezési tartományunk megint csak a földlakókat fedi – fel sem merültek bizonyos áthallások „bűneink eltörlésével”, „vétkeink lemosásával” és „szemünk megtisztításával” kapcsolatban... A védjegyet az Egyesült Királyságban egyébként végül elutasították, méghozzá az 1883-as Párizsi Uniós Egyezmény B3 paragrafusára hivatkozva, mely szerint az oltalom elutasítható, vagy érvényteleníthető abban az esetben, „ha az erkölcsöt vagy a közrendet sérti”. Az „Allah” szó tekintetében az európai próbálkozások listája a TMView oldalán tekinthető meg.

Allahhal kapcsolatban még nem jutottak dűlőre, mindenesetre az, hogy a BOIP ideiglenesen elutasította a védjegy bejegyzését, azt feltételezi, hogy kétségeik merültek fel Teun Castelein esztétai szándékának tisztaságát illetően, főleg az alábbi nyilatkozata tükrében: „Allah neve egyszerűen hihetetlenül gyönyörű. (...) Meglepett, hogy még sosem próbálták bejelenteni (...) mindössze 250 Eurót kellett fizetnem a szóvédjegyért.”

 

Pete-Pikó Erzsébet

Pintz és Társai

Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.

www.szabadalmi.hu

 

Forrás:

https://www.marques.org/Class46/Default.asp?D_A=20130107&XID=BHA3070#3070

 

[Szerkesztői megjegyzés: érdekes módon pár nappal azt követően, hogy a holland De Telegraaf magazinban megjelent az írás a védjegyről, a szót más is bejelentette védjegyoltalomra a Benelux államok hivatalánál, ezúttal „távközlési szolgáltatásokra”. Talán ez a belga focicsapat, vagy egy hozzájuk kapcsolódó cég... Úgy néz ki, a rosszpélda ragadós. A belgák mellett ugyanazon a napon (január 8-án) a francia hivatalhoz is érkezett egy bejelentés, ebben az országban italok és dohánytermékek tekintetében szeretnék a szót márkanévként  használni.]

Címkék: Címkék