Eredeti XVI. Benedek?!

Bejegyzés alcíme...

Papst Benedikt XVI..jpgNémetországot 2005-ben hatalmas megtiszteltetés érte. A bíborosi testület áprilisban döntött. A bajorországi születésű Joseph Ratzinger került a pápai székbe, nyolcadik németként. Beiktatásakor felvette a XVI. Benedek nevet, melyet Európa védőszentjéről kapott. A másik jelentős indok a névválasztás mellett, hogy az előző Benedeket, „békés” pápaként jegyezte fel a történelem, így a nyomdokaiba szeretett volna lépni, mert a név ugyebár kötelez.

Szülővárosa kitörő örömmel fogadta: Marktl am Inn egy kedves kis község, ahol a pék külön porcukrozott, mazsolás zsemlét süt Benedikt-Mütze (Benedek-sapka) néven, a hentes Papst-Stecken-ként árulja a felvágottat, a piacra nyíló kávézóban pedig különleges desszertként kínálják a Benedikt-Torte (Benedek-torta) finomságot.Papst-Bier.jpg

Egyesek azonban nemcsak az étlapjukat bővítették az egyik legmagasabb méltóság nevével. 2006-ban több mint 60 meglepő védjegybejelentés érkezett a németországi hivatalhoz (Deutsches Patent- und Markenamt, DPMA). A kérvényekben szerepelt a pápa eredeti neve, valamint a Benedek, de akadtak olyanok is, melyek tartalmilag hasonlítottak rá. Természetesen a bejelentéseket nem a pápa vagy a Vatikán indítványozta, csupán a nyerészkedő cégek csaptak le a kínálkozó reklámfogásra.

Mindenféle változat akadt – németül, angolul és latinul is próbálkoztak, - íme, néhány példa: Papst-Benedikt-Torte, Benedikt-Brot, Original Marktler Papstbrand, Habemus Papam, de még a "Wir sind Papst!" felszólítást is bejegyeztették volna.

A DPMA éves jelentése szerint a legtöbb kérelmet, mint az várható volt, elutasították. Számos esetben persze még a felülvizsgálat előtt elvetették, hisz a kérvényező nem fizette be az elengedhetetlen hivatali díjakat. De a visszautasított, elvetett bejelentések között volt olyan is, amelynél a kizáró ok a hiányzó megkülönböztető képesség, a rosszhiszeműség és az illem (közerkölcs) megsértése volt.

Taufbecken.jpg2013. február 28-án több millió katolikus bizonytalanodott el XVI. Benedek pápa lemondása miatt. Hiábavaló is lett volna a lajstromozás, hisz ez a váratlan fordulat szinte teljesen értéktelenné tehette volna a márkaneveket. A pápa biztonsági okokból kifolyólag továbbra is a Vatikánban lakik majd, így nem válhat egyik németországi kolostor sem zarándokhellyé, ahogy a szülővárosa sem. Mi lesz így a városka turistacsalogató „Benedek” ízeiből?

Hamarosan megkezdődik az utódlási ceremónia, az esélyesek között van a magyar Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek is. Vajon Magyarországon is felbuzdulnak a hívők és a vállalkozók? Minket is eláraszthatnak a Pápa-védjegyek?

Paksi Julianna
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.

www.szabadalmi.hu

Címkék: pápa védjegy