".budapest, .buda s .pest, de csodás"

A fővárosi domain nevek alá történő regisztráció módjáról talán még korai volt szavazni, mert előbb magukat a domain neveket kellett volna megszerezni. Ez azonban még az igen távoli jövő: még sok víz folyik majd le a Dunán addig, amíg az első „Budapest” domain delegálható lesz.

Budapest_.jpg

A napvilágot látott hír szerint (2013. 05. 29., MTI) a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a „.budapest”, a „.buda” és a „.pest” felsőszintű domain nevek "regisztrálására" vonatkozó szabályokat. A tartomány alá tartozó egyes netes címeket a jelek szerint egy pályáztatás utáni "nyertes vállalkozó" fogja értékesíteni. A hírt a sajtó egyenesen úgy értelmezte, hogy tényleg "itt vannak a budapesti doménnevek", méghozzá „rögtön”.

domain_.jpgSajnos korai az öröm. Budapestnek amúgy sincs szerencséje a domain ügyekkel (a szerencsét egyébként jó szakemberrel is lehetett volna helyettesíteni). A „budapest.eu”-t még 2005-ben lenyúlták előle, amit utána nagy késedelemmel tudott csak visszaperelni. És azóta sem használja semmire...

A helyzet az, hogy jelenleg új típusú felsőszintű ("top level") domain (gTLD) még nem üzemel. Egy elsőkörös igénylésre volt lehetőség, amelynek elbírálása még nem zajlott le, és legalább egyéves folyamat. További igénylések nem lehetségesek, csak, ha az első kör teljesen lezárult, és az illetékes szervezet (ICANN) összegezte a tapasztalatokat.

Az első körben csak a „.budapest” névre lett igény beadva, vagyis sem a „.buda”, sem a „.pest” domain tartományok beüzemelése nem kezdődött még meg – sőt az igénylés sem. A második körnek még sem a kezdőidőpontja, sem a díja nem ismert, az elbírálási idő pedig ott is éveket vehet igénybe. Az elkövetkező pár évben tehát egészen biztosan „nem jön” meg ez a két tartománynév. Kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e e két utóbbi domain névre, és lesz-e olyan szervezet, amelyik vállalja az üzemeltetést és a kapcsolódó költségeket.

money_fragile_.jpgAz első körben az igénylés díja egyébként igen borsos: 185 ezer USD, a hiánypótlás díja 120 ezer USD. A domain tartomány nyilvántartói üzemeltetése minimum 25 ezer USD évente. Ehhez jön még tetemes munkadíj és szakértői díj, amely a bevezetéssel, üzemeltetéssel és a kapcsolódó vitarendezéssel merül majd fel. A domain-végződéshez alternatív vitarendező fórumot is kell biztosítani, és egyéb technikai, szakmai feltételnek is meg kell felelni. Valószínűleg nem lesznek sokan, akik vállalni tudják majd az új típusú domain nevek üzemeltetésének terhét.

vi-map_bp.gifAz eddig igényelt top level domainokat tanulmányozva megállapíthatjuk, hogy a „.budapest” domaint nem a Főváros igényelte, hanem egy karibi cég, mely a Brit Virgin-szigetekre van bejegyezve: a Top Level Domain Holdings Limited (székhelye: Craigmuir Chambers, Tortola, British Virgin Islands. A cég nem karibi kalózszervezet, az ICANN előtt Budapest engedélyével indította el a „.budapest” felsőszintű domain nevek beindítására vonatkozó eljárást.

Freddy_Krueger.JPGA Top Level Domain Holdings egy érdekes szervezet: tőzsdére bevezetett cég, az alapítója és feje egy bizonyos Fred Krueger (nem Freddy), és komoly vehemenciával pályázik több új típusú domain üzemeltetőjének címére. Meglehet tehát, hogy a „.budapest” végződésű nevek nyilvántartója ugyanaz a cég lesz, amely a „.gay”, a „.horse” és a „.zulu” végződésű neveket kezeli majd… (Ez utóbbiak közül a „.zulu” igencsak hosszú távú, lassan megtérülő befektetésnek tűnik.)

A fenti Top Level Domain Holdings lesz tehát a „.budapest” végződésű nevek nyilvántartója és kezelője. (Nem kizárt, hogy direkt marketinggel kereste meg a Fővárost.) A „.budapest” típusú domainvégződések értékesítését és üzemben tartását a szerencsés karibi cég üzleti alapon fogja végezni, a vele kötött szerződés alapján a Fővárosi Önkormányzat is részesül a bevételekből („legalább 35 %-át” Budapest Főváros Önkormányzatának juttatja majd).

www_.jpg

Mindenesetre érdeklődéssel várjuk a fejleményt, amint majd két pesti vállalkozó egy aldomain konfliktussal döntnöki eljárásban az USÁ-ba vagy Angliába megy vitarendezési fórumra.

Megemlítendő, hogy Budapesten is kiváló domain-szakemberek vannak, nem csak a Karib-térségben. Európa egyik legfejlettebb domain vitarendező fóruma épp a magyar „.hu” domainhoz kapcsolódik, és még magyarul is tudnak döntnökei.

 

Pintz György

Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.

http://www.szabadalmi.hu/

A szerző európai szabadalmi és védjegy ügyvivő, a Nemzetközi Védjegyszövetség Domain Bizottságának tagja, az ISZT Tanácsadó Testületének elnökhelyettese, domain döntnök.