JAVA vs AAVA

 

Nem minden a hírnév. Úgy tűnik a JAVA forgalmazó Oracle is megtapasztalta ezt. Adva van egy óriási multinacionális cég, hatalmas anyagi háttérrel, tapasztalattal és persze a legjobb ügyvédekkel kibélelve, akinek nem tetszik, hogy egy kis európai ország piacán egy még kisebb cég az övéhez hasonló védjegyet próbál bejegyeztetni. Nincs mese, már pedig ezt nem szabad hagyni! Ez a kis európai ország Finnország, a még kisebb cég pedig az Aava Mobile Oy. A védjegy pedig az AAVA MOBILE. Hasonlít a JAVA-hoz, ugye?

Az Oracle is így gondolta. Nem lettem volna a finn cég elnökének helyében, amikor közölték, hogy kit sikerült felbőszíteni... 

Az Oracle nem ismert tréfát, úgyhogy felszólalt a finnek Uniós védjegybejelentési kérelme ellen (De mi is az a felszólalás? (Rövid leírást lásd itt.)

elnyomo-hivatal (2).jpgDávid vs Góliát? 


Az amerikai óriás két tényállásra hivatkozott felszólalásában. Az első, hogy az előbb bejegyzett JAVA-nak híresnek kell lennie. Ezt a bíróság meg is állapította. A második, hogy nagymértékű hasonlóságnak kell lennie a két védjegy között. És el is érkeztünk az ügy Achilles-sarkához. A bíróság ugyanis azt állapította meg, hogy nincs meg a kellő mértékű hasonlóság a két elnevezés között. A „MOBILE” szó megkülönböztető képességben játszott szerepét elhanyagolhatónak tekintették, hiszen a védjegyben játszott szerepe is elhanyagolható (ami teljesen logikus, hiszen a „Mobile” szó rengeteg telekommunikációs cég nevében szerepel, nem is különbözteti meg őket). Csak az AAVA és a JAVA szavakat hasonlították össze érdemben és megállapították, hogy a különböző kezdőbetűk, valamint a fogyasztók tájékozottsága összeadva elégséges a megkülönböztető képesség megállapítására.

A probléma ott van, hogy a fent említett két feltételnek együtt kellene teljesülni, így azt az eredményt kapjuk, hogy hiába híres a JAVA és teljesíti az első feltételt, ez önmagában még kevés a győzelemhez. Jelenleg ezt már sorban a harmadik Uniós bíróság állapítja meg, és igencsak úgy tűnik, hogy elfogytak a multi cég lehetőségei a ravasz finnekkel szemben. A finnek meg, köszönik szépen, jól vannak, hiszen védjegybejelentésük útjában immár semmi sem áll. Az amerikaiak jöttek, láttak, vesztettek.


Szűcs Péter
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu