Csökkentett amerikai védjegy díjak

 

USPTOseal.jpgAz Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatal (USPTO) nemrégiben állampolgárai véleményét kikérve értékelte a helyi védjegy bejelentési díjak mértékének jogosságát. Talán nem olyan meglepő az eredmény: az amerikaiak elsöprő többsége vélte úgy, hogy az online bejelentések és védjegymegújítások árát csökkenteni kellene, a bejelentés azonosító jellegének korlátozása nélkül.


Meglepő következmény


A közvélemény kutatás nem csupán üres formalitás volt: május 9-én az USPTO a jelenlegi szabályozás megváltoztatására tett javaslatot, mely a csökkentett díjakat is magában foglalja. A TEAS (elektromos védjegy bejelentés) és TEAS Plus (elektromos védjegybejelentés a bejelentés azonosító jellegének kiterjesztésével) is 50 dollárral kerül majd kevesebbe a javaslat alapján, így az első esetében 275, a második esetében 225 dollárral számolhatnak a bejelentők osztályonként. A védjegymegújítás is 100 dollárral kevesebbet kóstál majd, ami így osztályonként 300 dollárt jelent.


Hogy áll Európa a hasonló szolgáltatások díjával?


A közösségi védjegyért (Community Trade Mark, CTM) továbbra is többet, 1240 dollárt kell fizetnie annak, aki megelégszik három osztállyal – a védjegy megújítás viszont már 1860 dollárba kerül. Ha újabb áruosztályt jelölnénk meg védjegyünkre, az első esetében osztályonként 206, míg az utóbbi estében 550 dollárt kellene fizetnünk.

Talán nem lep meg senkit sem a tény, hogy az EU továbbra is az USA mögött kullog versenyképesség szempontjából. Amerika valamit bizony jobban tud: az árcsökkentés ugyanis ösztönzőleg hathat a védjegybejelenések számára, ezzel is előmozdítva a szellemi tulajdon további fejlődését. Vagyis úgy tűnik, Európának továbbra is van még hova fejlődnie. 

  

Orbán Emese
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

Forrás: IP Watchdog