Peugeot – avagy a krinolinból automobil

illus_cabriolet.png

1820-ban két vállalkozó szellemű fivér, Jean-Pierre és Jean Frédéric átalakították a családi malmot vasöntödévé. A Peugeot Fréres (magyarul: testvérek) kezdetben egyszerű használati cikkeket gyártott a szoknya abroncsoktól kezdve az esernyőkig, a varrógépeket is beleértve. Érdekesség, hogy a borstörőt is ők találták fel. A mai napig változatlan formájában használjuk, és akár a cégtől is beszerezhetjük az eredeti márkafelirattal.

Borsörlők_Peugeot.jpg

Peugeot logo.JPG

A logót Justin Blazer találta ki Franciaország egyik régiójának (Franche-Comté) zászlaja alapján. 1948-ban módosították a híres „alvajáró” oroszlán emblémájára, majd egy kis időre csak az oroszlán fejét használták védjegyként az autók orrán. Az 1976-os PSA konszern megalapításánál ezt visszacserélték a régire. A logó kezdetektől fogva a szenvedélyt és a nagymacskák szellemiségét hivatott képviselni.

1894_poster_peugeot.jpg

Fiaik, Armand és Eugéne hasonlóan motiváltak voltak mint szüleik, így 1855-ben már saját gyártású kerékpárral büszkélkedhettek. Armand belső égésű motorokba kívánt befektetni, de mivel fivére ezt túlságosan rizikósnak találta, ezért kivált a vállalatból. Később újra egyesült a két cég. 1889-ben a Párizsi Világkiállításon bemutathatták a első gőzhajtású automobiljukat. A '20-as évek végére Franciaország legnagyobb autógyárává váltak.

800px-World_locations_of_PSA_Peugeot_Citroën_factories.PNG

Jelenleg a PSA Peugeot-Citroën tulajdonában van. Az ismert, amerikai General Motors Corporation is részesedik a konszern részvényeiből. Gyáraik Franciaországtól Japánig megtalálhatóak, valamint a szomszédos szlovákiai Nagyszombatban is. 2014-ben kooperáltak a kínai Dongfeng Motorral, ezzel átadva a fő döntéshozatal jogát. A cégcsoport adminisztratív irányítása Párizsban folyik, míg az operatív központ hagyományosan Sochaux-ban van. A modellek számozásánál az első számjegy a modellcsaládra utal, az utolsó pedig a sorozatszámra, középre pedig legtöbbször egy nullát ékelnek be. A különleges modelleket dupla „0” jelzi.

Peugeot_RCZ_PERSO-2-960x460.jpg

 

A minőség iránti elkötelezettséget és eredményességet a Peugeot kerékpárok is mutatják. A vállalat által szponzorált, egykori csapat számos alkalommal nyert aranyat a hazai Tour de France versenyen.

cs_CT51_51.png

 

Paksi Julianna
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda

Az állatos logók előző részei:
Állatok az autók között I.
Állatok az autók között II.
Állatok az autók között III.

Források: http://www.peugeot.com/enhttp://www.origo.hu

 

Címkék: logó autó Peugeot