Ne bántsd az indiánt: Amerikában a politikai korrektség a sportcsapatok nevét is elérte

Napjaink Amerikájában a politikai korrektség intézménye már nemcsak az afro-amerikai és latin közösségeket érinti, hanem az alig pár milliós indián közösséget is.

preview.png


Ennek jegyében a People not Mascots amerikai jogvédő csoport (PNM: „az emberek nem kabalák”) kifogásolhatónak vélte a nagy múltú Cleveland Indians baseballcsapatának védjegyét (az ábrán szereplő Wahoo vezér) és a csapat elnevezését is („indiánok”). A PNM-nek azonban sokadik próbálkozása ellenére sem sikerült elérnie se a név, se a logó megváltoztatását, így perre viszi az ügyet. Keresetüket július folyamán tervezik beadni a szövetségi bíróságon, melyben 9 milliárd (nem elírás!) amerikai dollárt követelnek a „több száz évnyi rasszizmus, megkülönböztetés és kizsákmányolás” jegyében. Robert Roche, az Amerikai Indiánok Oktatási Központjának igazgatója, aki egyben a PNM igazgatója is leszögezte: ő és gyerekei nem kabalák, ők emberek!

Az Indiánok szurkolói csoportjának tagjai (Wahoo Club) elképednek a kereset hallatán. Bob Rosen, a Wahoo Club elnöke kijelentette, számukra elképzelhetetlen a védjegy megváltoztatása, mely teljesen összeforrott a csapattal.

Volt már rá precedens

redskins-logo.jpgAzonban ne higgyük azt, hogy a Robert Roche-éknak teljesen elment az esze, és hogy semmi esélye sincs a nagy és hatalmas baseball csapat ellen, amely 1915 óta használja ezt a nevet. A múlt hónap végén a Wahington Redskins amerikai focicsapatának védjegybejelentését sikerült megtorpedózni. Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala indoklásában igazat adott az indiánok jogait és érdekeit védő csoportnak, a „Redskins” („rézbőrű”) megjelölés sértő és becsmérlő lehet az indiánközösségek számára. A jogvédők a Cleveland Indians elleni keresetet még ebben a hónapban szeretnék benyújtani, és miután az Egyesült Államokban létezik precedensjog, komoly az esély arra, hogy a jogvédők sikerrel járjanak az Ohio-i csapat ellenében is. A pernek nem csak anyagi vonzata lehetséges: ha a bíróság a jogvédőknek ad igazat, a csapat nem csak a védjegytől eshet el, de a nevétől is. Kíváncsian várjuk a nagy port kavart ügy kimenetelét.

Ha bővebben érdekli a védjegyek világa, sok érdekességet és műhelytitkot találhat Pintz György: Védjeggyel a csúcsra című könyvében.

Szűcs Péter
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu