KICCI VÉDJEGY és NAGY GASZDAGSZÁG Kínában - avagy a tudás hatalom

Kína idővel minden Guiness-rekordban átveszi a vezetést. Amíg a világ legnépesebb fővárosa címet hosszú éveken át Mexico City birtokolta, immár ebben a kategóriában is Peking a No.1.

Kína lett a világ legnagyobb autópiaca is, ezért van, hogy a drága újdonságokkal is iderohan minden világcég. A Tesla S elektromos autót akár 10 millió forinttal többért kínálják ott, mint az Egyesült Államokban, ráadásul a töltőhálózat kiépítése még sehol se tart.

teslaauto.jpg

            erdely.ma/ujkepek/594/nagy/tesla-model-s-029edit_1377088350.jpg

Ahogy a Silicon Valley Business Journal írja: most júliusban egy védjegy bitorlási pert akasztottak a Tesla nyakába, mert egy kínai üzletember szerint évek óta övé Kínában a Tesla védjegy.

Felmerül a kérdés: egy jól csengő cégnevet tehát bárki bejegyeztethet ott, ahol az ismert cég még nincs jelen, és „megzsarolhatja” a nagykutyát, ami azon a piacon akar eladni? Gyakorlatilag hasonló már meg is történt az iPad esetében. Az Apple Inc. 6 millió dollárt fizetett a Proview Technology (Shenzhen) cégnek bírósági egyezségként, amelyet a Guandong megyei Fellebbviteli Népbíróságon bonyolítottak le. Mondhatjuk, megérte és volt miből: az Apple egyetlen negyedévben Kína, Hongkong és Tajvan területén 8 milliárd dolláros forgalmat realizált.

Azért nem olyan egyszerű a dolog: azon kívül, hogy nem árt, ha tudunk kínaiul, a védjegy bejegyzés meghatározott árukhoz vagy szolgáltatásokhoz kötődik, és használni is kell, különben sikeresen támadják védjegyünket. A védjegy bejegyzés árát nagyban befolyásolja, hány áruosztályban szeretnénk levédetni.

Tehát pl. iPad márkanév alatt valószínűleg padlólapot bátran gyárthatunk. Kínában úgy látszik jóval olcsóbb, mert olyan bejelentésekről is tudni, amelyek az összes, vagyis mind a 45 áruosztályt tartalmazzák.

troll.jpg

                                                                              happymonsters.com/en/illustration/trademark-troll

Idén januárban az a hír röppent fel, hogy a védjegy troll Zhan Baosheng követelése ellenére egy bírósági végzés lehetővé teszi a Tesla, vagy ahogy a kínai vevők ismerik: Te Si La, eladásainak megkezdését.

Zhan Baosheng most 3,85 millió dollárt követel a Teslától, ellenkező esetben minden eladás és marketing leállítását, a bemutatótermek és töltőállomások azonnali bezárását kívánja jogi úton elérni. Áprilisban kezdődtek a Tesla eladások az országban, ami a cég jövője és pénzügyi tervei szempontjából létfontosságú. Az eset tárgyalása augusztus 5-én kezdődik egy pekingi bíróságon.

 

dr. Viola Zoltán
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

források: Reuters, Silicon Valley Business Journal

                 Pintz György: Védjeggyel a csúcsra!