VÉDJEGYBLOG - Kiváló áruk fóruma

2018\01\15 pintz Szólj hozzá!

Amikor megszorongatták az Apple-t védjegyfronton

Bármennyire is kultikus cég a yuppie-k körében, néha azért rájár a rúd az Apple-re is. Nem elég, hogy pár hete kénytelenek voltak bevallani, hogy a közismert történet nem csupán városi legenda, és valóban szándékosan lassítják a régi iPhone-okat, de egy védjegyes jogvitában is vereséget szenvedtek: nem tudták elkerülni, hogy Steve Jobs nevét bejegyezzék európai uniós védjegyként. Az alábbiakban ezt az ügyet tekintjük át, és kitérünk az Apple agresszív védjegystratégiájára is.

0-steve-jobs-tm-pintz.jpgforrás: http://napoli.repubblica.it

Tovább olvasom
2017\06\21 pintz Szólj hozzá!

A Negro szomorú kimúlása

nekro-pitbull-lecso.png
Kvízkérdésünk: hány szóviccet találsz a fenti ábrán?
Forrás:
www.pitbull-lecso.blog.hu

„Negro - a torok kéményseprője”: ezt a nevet, valamit a hozzátartozó szlogent Magyarországon valószínűleg mindenki ismeri (még e sorok írója is, aki töredelmesen bevallja, hogy nem kedveli a cukorka ízét). Az azonban kevésbé közismert, hogy a nagy múlttal rendelkező cukorka ezekben az években éppen haláltusáját vívja - és ennek alkalmából megjelentek a dögkeselyűk. Hogy mi köze mindennek a védjegyekhez? Az alábbi írásból kiderül.

Tovább olvasom
2017\02\22 B.Mat. 27 komment

A Csíki Sör visszavág

Ha a Csíki Sör bosszút forralna, töröltethető lenne-e a Heineken vörös csillagos védjegye?

heineken-heilneken.jpgÉs vajon ugyanaz lenne-e egy másik önkényuralmi szimbólum megítélése a logóban?
(a kép pusztán szakmai, szemlélető célú összehasonlítás - kattints a képre a nagyobb mérethez)

Az elmúlt hetekben nagy médianyilvánosságot kapott a Heineken és a Csíki Sör konfliktusa. A történet lényege, hogy egy romániai bíróság a Heineken romániai leányvállalatának kérelmére eltiltotta a Csíki Sört a védjegyének használatától, mondván, hogy az a Heineken sörökre korábban bejegyzett "Premium Ciuc" védjegyébe ütközik (amelyben a "Ciuc" a "Csík" helynév román változata). Egy érdeklődő kérdésére néztünk utána annak, hogy vajon a Csíki Sör visszavághatna-e a Heinekennek azzal, hogy törölteti annak ismert vörös csillagos védjegyét arra hivatkozva, hogy az tiltott önkényuralmi jelképet tartalmaz? A helyzet korántsem olyan egyszerű...

Tovább olvasom
2017\02\17 pintz Szólj hozzá!

Jégre tették Trumpot

Jeges védjegye miatt főhet a feje Trumpnak

trump-fagylalt.jpg

Trump elnök, illetve védjegyügyvivői - tíz év múltán - 2014-ben újították meg az elnök palackozott vizekre vonatkozó „Trump Ice” szóvédjegyét. A belinkelt iraton egyébként az elnök Fifth Avenue-i címe is olvasható.

A megújítás után takarékosságból Trump elvette szabadalmi ügyvédeitől a képviseletet, és rábízta egyik saját, Delaware-ban regisztrált cégére (DTTM LLC), amelynek székhelye szintén a Trump Torony.

Trump döntése azonban nem volt szerencsés, jobb lett volna profi szabadalmi és védjegy iroda kezében hagyni védjegyét. Az új képviselők ugyanis mulasztásokat követtek el.

Tovább olvasom
2016\11\03 pintz Szólj hozzá!

A szirének éneke – avagy védjegyhígítás felsőfokon?

Sokba kerülhet, ha valaki enged a szirén csábításának, és utánzásra adja a fejét. A Freddoccino után most a Dabuccino ellen szállt harcba a Starbucks; védjegybitorlás, védjegyhígítás és szerzői jogok megsértése miatt követelt borsos kártérítést.

starbucks.jpg
Forrás: CNN.com

Tovább olvasom
2016\10\05 pintz Szólj hozzá!

Vigyázz, mit kensz az arcodra!

A hamisítást eltérő szigorral ítélik meg az emberek, s erről nemcsak az adott fogyasztó mentalitása tehet, hanem az is, hogy sokféleképpen lehet kereskedni a hamisítványokkal. Egyesek úgy érvelnek, hogy akinek nem telik rá, az úgyse venne eredetit, másokat nem zavar addig, amíg őt magát nem próbálják megtéveszteni, megint mások pedig a hamisítványok vélt vagy valós jobb ár-érték aránya okán állnak ki a hamisított termékek mellett.

arcat-eltakaro-no.jpgForrás: www.advanceddermatologypc.com

Tovább olvasom