Karácsonyi csokis ítéletek az Európai Törvényszéktől

Luxemburgi tudósítónktól: karácsonyi védjegyes ítéletek a Törvényszéktől - nem lajstromozható térbeli védjegyként a csokoládéból készült rénszarvas.

Több - hasonló ügyeket lezáró - ítéletet tett ma közzé védjegyügyekben az európai Törvényszék, az OHIM (Belső Piaci Harmonizációs Hivatal, az EU Védjegyhivatala) határozatainak megsemmisítése iránti kereseteket elbíráló bírósági szerv. A luxembourgi fórum két nagy édességgyártó, a Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG valamint az August Storck AG vállalatok 2004 és 2005 során benyújtott védjegybejelentéseiről határozott, amelyeket az OHIM első fokon elutasított.

Talán nem véletlen, hogy a Törvényszék karácsony előttre időzítette a döntést, bár húsvét táján is meglehetősen időszerű lenne. A szóban forgó megjelölések ugyanis a következők:
 

1. aranyszínű csokoládényuszi
2. aranyszínű csokoládényuszi vörös szalaggal
3. aranyszínű csokoládé rénszarvas vörös szalaggal
4. aranyszínű csengettyű vörös szalaggal
5. csokoládéegér

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Törvényszék szerint ezek a formák nem rendelkeznek megkülönböztető képességgel, ezért védjegyként nem állnák meg a helyüket. A védjegy egyik alapvető funkciója, hogy annak láttán a fogyasztók a gyártóra asszociáljanak. Ebben az esetben azonban olyan jellegzetes formákról van szó, amelyeket nemcsak a Lindt vagy az August Storck gyárthat, a megjelölések egyes elemeit pedig - például az aranyszínű csomagolást vagy a vörös szalagot - e vállalkozások versenytársai is szokásosan alkalmazzák.

A Törvényszék határozatai két hónapon belül megtámadhatóak az Európai Bíróság előtt. A kérdés igencsak elvi jelentőségű, ugyanis a fenti formák némelyike már oltalom alatt áll térbeli védjegyként, egy „apró” kiegészítő (megkülönböztető!) elemmel, mégpedig magával a „Lindt” szóvédjeggyel ellátottan.

 

 

 

 

 

 

Bencze Krisztina

Forrás: Európai Bíróság

http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2010-12/cp100124hu.pdf

http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2010-12/cp100124en.pdf