Állatok az autók között I.

alfa-logo-2.jpgFerrari-Logo-2.gifEgy kígyó és egy ló... Vajon melyik autómárkákat szimbolizálják? Egy kis jártassággal már ki is találhatta az Olvasó, hogy a cikksorozat első részében két neves, olasz autó logójáról: a milánói Alfa Romeo és a maranelloi Ferrari autógyárakról lesz szó.

Alfa Romeo

alfa_romeo_portello_milan.jpg

1910-ben Ugo Stella lovag megvásárolta egy francia autógyártó vállalat olasz gyáregységeit. Később 1918-ban Nicola Romeo, az olasz mérnök többségi tulajdonába került. A vállalatot átkeresztelték A.L.F.A Romeo-ra, ez a betűszó pedig a kezdeteket szimbolizálja, az új életet (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili).

alfa_romeo_03.jpg

A logó egy fiatal tervező fiú ötlete alapján született. Egyszer a villamosra várakozott Milánóban a Piazza Castellon, amikor meglátta a Filarete tornyon látható kígyót. Az ősi kultúrákban a kígyó az újjászületést és a bölcsességet jelképezi. A fehér alapon lévő kereszt Milánó városát szimbolizálja, az egészet egy kék keretbe helyezték, amelyen arany betűkkel az Alfa Romeo felirat olvasható.

alfa-logo-3.gif

Az Alfa Romeo modelljeit olyan híres színészekkel láthattuk a filmvásznon, mint Romy Schneider, Dustin Hoffman vagy Al Pacino, valamint a népszerű sorozat, a Rex felügyelő nyomozóinak is ilyen kocsijuk volt.

Annex - Schneider, Romy (Good Neighbor Sam)_01.jpgAlfa-spider_1448924c_Dustin Hoffman.jpg

 

1984-ben a FIAT csoport része lett.

Fiat brands.JPG

2014-Alfa-Romeo-4C-WTCC-Safety-Car-Wallpaper-800x600.jpg

Ferrari

  1. Ferrari-Logo-3.gifFerrari-Logo-2.gif1929-ben Enzo Ferrari megalapította az első számú „versenyistállót”. A legenda szerint évekkel korábban találkozott Paolina grófnővel, akinek a rokona volt Francesco Baracca. Az olasz repülőgép pilóta a családi címert festette gépeire, mert szerencsés erőt tulajdonított az ágaskodó lónak. Ez ihlette a Scuderia Ferrari logóját.

 

 

cavallino rampante.png

Az ágaskodó lovacska „Cavallino Rampante” sárga címerpajzson van, az S és az F betű a Ferrari istállóra utal, míg tetején az olasz zászló zöld-fehér-piros színei láthatóak. A sárga szín egyébként szülővárosa Modena előtt tiszteleg. Hasonló ábrás védjeggyel rendelkezik az Avanti töltőállomás, bár a Ferrari méltán lehet büszke a sajátjára, hisz a fekete paripát mindenki velük azonosítja.

Avanti_logo.jpg

 

Az ügyfélnek nincs mindig igaza” /Enzo Ferrari/

EnzoFerrari1.jpg
Többek között ezzel az elhíresült kijelentésével érdemelte ki a „nagyságos úr” (Commandatore) gúnynevet. Enzonak szenvedélye volt a versenyzés. A vállalat neve az idők során összefonódott a Formula 1 versennyel. Niki Lauda, Michael Schumacher és Kimi Räikönnen is a piros versenyautóval lettek világbajnokok.

lauda1.jpgmichael_schumacher_03.jpg2009+F1+Testing+6FEJSKRxbXJl.jpg

 

 

 

 

 

 A Ferrari ma a Fiat csoport része. A Bologna-tól körülbelül 35 km-re található Maranelloban készülnek az exkluzívnak számító sportkocsik.

fuk1l.jpg

Paksi Julianna
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda

forrás: http://www.ferrari.comhttp://www.alfaromeo.com