A legdrágább magyar védjegyek

Az utolsó részletes felmérés, mely a magyar védjegyeket érintette 2008-ban készült el az osztrák székhelyű European Brand Institute és az akkori Magyar Szabadalmi Hivatal közreműködésével. Bejegyzésünkben röviden összefoglaljuk a legfontosabb tapasztalatokat és megmutatjuk az öt legértékesebb magyar védjegyet is.

Dr. Gerhard Hrebicek, a European Brand Institute ügyvezető igazgatója szerint a felmérés legfontosabb tapasztalatai három pontban foglalhatóak össze. Az első szerint a nemzetközi piac kulcs jelentőséggel bír a magyar védjegyek számára. A legfontosabb olyan márkák, melyekre hatással van a nemzetközi környezet az OTP, a Richter Gedeon vagy a Zwack Unicum.

Ezen kívül azt is fontos megjegyezni, hogy a nyugat- és kelet-európai márkák nagyban különböznek. Ezt érzékelteti például az, hogy ha az összes európai márkát figyelembe vesszük, akkor Magyarország eléggé a leszakadókhoz húz, azonban ha a Közép- és Kelet Európát vesszük alapul, akkor Magyarország a harmadik helyen áll. Megfogalmazta azt is, hogy a magyar védjegyek magas potenciával rendelkeznek.

A legfontosabb állítása, mely a védjegyekre vonatkozott mégis az volt, hogy erősítik a gazdasági fejlődést, identitást, hagyományőrző funkcióval rendelkeznek és erősítik az azonosulást egy  bizonyos országgal.

A tanulmány tehát számos érdekességet fogalmazott meg a magyar piaccal és védjegyekkel kapcsolatban, azonban a legjobban mégis az érdekelt mindenkit, hogy vajon melyik az öt legértékesebb magyar védjegy. Most eláruljuk mi is:

  1. OTP Bank
  2. Szerencsejáték Rt. (ma: Zrt.)
  3. MOL
  4. Danubius Hotels Group
  5. Magyar Posta

Forrás: http://www.eurobrand.cc

És hogy a nosztalgia ezen bejegyzésből se maradjon ki, nézzük meg most ezen védjegyek alakulásait!

1. OTP

Az OTP első bejegyzett színes ábrás védjegye így nézett ki, még 1992-ben:

otp1.jpg

1995-ből talán sokan emlékeznek az OTP Junior megjelenésére is:

otp junior.jpg

 


A következő fontos állomás már a megújulás útját mutatja, mikor 2001-ben az OTP kérelmet nyújtott be a következő színes, térbeli védjegyre. Ez a védjegy azután bankfiókok épületének homlokzatát díszítette.

otp térbeli.jpg

A ma használatos OTP védjegy 2007-ben került lajstromozásra, 9 osztályban.Érdekesség, hogy az OTP Bank szóösszetétel a közösségitől eltérő írásmóddal is be lett jegyezve 2006-ban. Ez jól illusztrálja az OTP terjeszkedését, hiszen éppen ekkoriban nyitotta meg első szerbiai fiókját.otp ciril.jpg

 

 

2. Szerencsejáték Zrt.

Talán sokan emlékeznek még a volt Szerencsejáték első ábrás védjegyére, mely 1991-ben került bejelentésre. Ez az embléma a 36-os osztályban nyert el védelmet, vagyis biztosítás és pénzügyek területén.

 szj retro.jpg

A Szerencsejáték Rt. védjegyének alakulása mellett azonban érdekes lehet még végignézni több más, a Szerencsejáték Rt. által bejelentett, a társaság tevékenységéhez kapcsolódó védjegyet is. 

 

   1996 6r.jpg
5r.jpg
 2011
6ú.jpg
5ú.jpg
 
                                                                   
1996-ban jelentették be például a már 6 osztályban (9, 16, 28, 35, 36, 41) oltalmat kapó lottó védjegyeket, melyek 2006-ig voltak használatban. Látható, hogy az ötös lottó logója nem kapott akkora mértékű frissítést, mint a 6-osé.

A Szerencsejáték Rt. saját logóját először 1996-ban cserélte le, ez a maitól gyakorlatilag csak a cég gazdálkodási- és szervezeti forma váltása miatt tér el, vagyis Szerencsejáték Rt. helyett Zrt. szerepel rajta.

szjr.jpg

szjú.jpg



Személyes kedvencként utolsónak pedig álljon itt a Kenó védjegy 1996-ból és 2011-ből:

kenor.jpgkenoú.jpg

 

3. MOL  

mol1.jpg

mol2.jpg

mol.jpg

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság nagy változásokkal nem kápráztat el minket, kivéve, ha az üzemanyag árakról van szó. Az első, itt látható logót két  osztályban, 1992-ben jegyezték be. 

A második logó már 2008-ből való, immáron több osztállyal bővítve az oltalmak körét. Jelenleg azonban elég egy pillantást vetni a MOL honlapjára ahhoz, hogy lássuk, továbbra is használják a régi logó egy felújított verzióját, melyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elektronikus adatbázisa egyelőre nem tartalmaz. (jobb szélső logó)

4. Danubius Hotels Group

dhg.gif

A Danubius Hotels Group védjegyét 2006-ben lajstromozták, s azóta nem változott, az illem kedvéért azonban bekerült válogatásunkba.

 

5. Magyar Posta

posta.jpg

A Magyar Posta Zrt. esetében ez a logó van használatban 2001-es bejelentése óta. Akad azonban pár a Posta által bejelentett védjegyek között, ami kellemes emlékeket ébreszthet olvasóinkban:

posta1.jpgposta2.jpgposta3.jpg

 

                                                                              Ők 1997-ben születtek.

Ha tetszett a bejegyzés, rajongjatok értünk a Facebook-on is!